Vlaamse boekenvak zit flink in de lift
In het eerste kwartaal van 2013 liet de Vlaamse boekenbranche een flinke stijging zien: de boekenverkoop nam toe met maar liefst 7,4%. Dat terwijl de boekenbranche in Nederland wederom een lichte krimp liet zien. We vroegen Jef Maes van Boek.be naar de achterliggende redenen voor het Vlaamse succesverhaal.
MR: We horen positieve geluiden over de boekverkoop in Vlaanderen. Hoe is het eerste kwartaal van 2013 geweest?
JM: De boekenverkoop in Vlaanderen ging er in de eerste drie maanden van 2013 spectaculair op vooruit met + 7,4%. De stijging doet zich vooral voor bij twee genres: literaire fictie en kinderboeken. Bijna alle verkoopkanalen kennen een groei, maar vooral de online verkoop stijgt fors (+29%).
MR: In hoeverre dekt de plus van 29% die via online verkoop werd gerealiseerd deze totale stijging? Met andere woorden: hoe gaat het met de boekverkoop via fysieke winkels?
JM: De sterke stijging van de online verkoop is inderdaad opvallend, maar daarmee vertegenwoordigt dit marktkanaal nog maar 11% van de totale boekenmarkt in Vlaanderen. In vergelijking met Nederland is dat heel wat minder. De fysieke boekhandel vertegenwoordigt in Vlaanderen nog steeds 73% van de markt. Ook zij hebben een omzetstijging gekend met 4,1%, wat op zich ook niet slecht is.
MR: Zijn de cijfers voor Franstalig België net zo positief? Hoe is de ontwikkeling daar?
JM: Franstalig België verzamelt geen verkoopcijfers via GfK. We hebben dus geen idee of de verkoop daar ook zo positief is.
MR: Hoe zagen de verkopen van ebooks eruit in hetzelfde kwartaal? Zat hier ook een stijging in, of blijven ebookverkopen achter? Indien dat laatste het geval is, wat zou de oorzaak kunnen zijn?
JM: Wij hebben jammergenoeg geen exacte kwartaalcijfers van de ebookverkoop. GfK slaagt er nog niet in om de verkopen van ebooks in Vlaanderen en Nederland uit te splitsen. Dat is jammer omdat we hierdoor geen exacte cijfers hebben van de evolutie in de digitale verkoop.
MR: In Nederland zien we een sterke teruggang in winkelbezoek in het algemeen. Hoe is dat in België?
In België is er ook een daling van het winkelbezoek maar niet zo sterk als in Nederland. Blijkbaar voelen de Nederlanders de crisis scherper aan dan de Belgen. Met name de problemen met de vastgoedprijzen doen zich (nog) niet voor in België. Mensen zijn wel voorzichtiger geworden in hun bestedingspatroon, maar dat manifesteert zich vooral in de aankoop van duurzame en dure producten. Men denkt bijvoorbeeld twee keer langer na of men wel een nieuwe wagen koopt dan wel nog een jaartje verder doet met de bestaande. In dat opzicht zijn boeken niet zo duur en besteedt de Vlaming nog steeds geld aan boeken. Het is trouwens nu zo dat de Vlamingen per persoon meer geld besteden aan boeken dan de Nederlanders. Per Nederlander is in het eerste kwartaal 2013 €5,90 aan boeken gekocht terwijl dat per Vlaming €6,05 bedraagt. Het is heel lang zo geweest dat de Nederlanders meer geld besteedden aan boeken dan de Vlamingen.