Waar kan ik ebooks kopen?

Er zijn steeds meer plekken waar je ebooks kunt kopen. Er zijn webwinkels waarbij je losse ebooks kunt aanschaffen, maar er zijn ook winkels waarbij je een abonnement op ebooks kunt afsluiten. Het belangrijkste wat je in het achterhoofd moet houden is op welk apparaat je je digitale boeken wilt lezen. Hieronder een overzicht van de belangrijkste opties.

Bol.com
Verreweg de bekendste en grootste webwinkel voor ebooks is Bol.com. Hier kun je los ebooks aanschaffen die je zowel op e-readers als tablets en smartphones kunt lezen. Bol.com werkt voor de ebooks samen met de Canadese e-readerproducent en ebookverkoper Kobo. Dat betekent dat de ebooks die je bij Bol.com koopt automatisch op je e-reader van Kobo gedownload worden (zodra je verbinding maakt en je account op je e-reader aan je Bol.com-account gekoppeld is).

iBookstore
Heb je een iPad of iPhone, dan kun je via de app iBooks van Apple eenvoudig ebooks kopen en downloaden. De ebooks zijn gekoppeld aan je iTunes-account. Belangrijk om te bedenken is: je kunt deze ebooks alleen op je Apple-apparaten lezen, en dus niet op je eigen e-reader of Android-tablet.

Ebook.nl
Ebook.nl, de naam zegt het al, daar vind je ebooks. Er is geen eigen app of e-reader van Ebook.nl, je kunt de ebooks zonder problemen openen op elke e-reader, smartphone of tablet (exclusief de Kindle van Amazon).

De plaatselijke boekhandel
Misschien wist je het nog niet, maar ook op de websites van veel plaatselijke boekhandels kun je gewoon ebooks kopen. Dus draag je je lokale boekhandelaar een warm hart toe, kies er dan voor om naar hun website te gaan. De ebooks die je er koopt zijn in het ePub-formaat, dus je kunt ze overal gewoon op lezen (behalve op de Kindles van Amazon).

Amazon
Amazon is een wat vreemde eend in de bijt, omdat deze Amerikaanse partij voor de ebooks het Kindle-systeem bedacht heeft. Er zijn e-readers, en apps waarmee je de ebooks op allerlei apparaten kunt lezen. Maar de ebooks die je bij Amazon koopt kun je niet op e-readers van andere merken lezen. En andersom kun je geen ebooks van andere webwinkels op de apparaten van Amazon lezen.

Abonnementsdiensten
Er zijn verschillende abonnementsdiensten voor ebooks. Zo is er het eerder genoemde Bliyoo, maar ook Mofibo en Storytel. Bij al deze diensten lees je ebooks voor een vast bedrag per maand. De verwachting is dat er meer van dit soort diensten bijkomen.

Elly’s Choice
Elly’s Choice is een bijzondere vorm van een abonnementsdienst. Hier lees je voor nog geen 3 euro per maand een selectie van 10 ebooks. Niet meer, niet minder. Iedere maand word je weer verrast door het aanbod, maar het kan dus ook gebeuren dat er net een maand is waarbij er weinig interessants tussen zit.

Bibliotheken
Tot slot bieden ook de bibliotheken ebooks aan. Je kunt een abonnement afsluiten voor iets meer dan 40 euro per jaar op alleen de ebooks, of een algemeen lidmaatschap van de bibliotheek inclusief toegang tot ebooks. De ebooks van de bibliotheek lees je op alle e-readers (exclusief de Kindle van Amazon) en via de app op smartphones en tablets.