InspiratieLezen

Waarom het goed is om elke dag te lezen voor je gaat slapen

Voor sommige mensen is het een onderdeel van de dagelijkse routine: voor je gaat slapen nog even een paar pagina’s of hoofdstukken in een boek lezen. Maar vaak kom je er gewoon niet aan toe, en wil je het liefst zoveel mogelijk slaap proberen te pakken. Toch kan het, ook als je wekker over minder dan 8 uur al weer gaat, goed zijn om nog maar even een boek erbij te pakken voordat je je ogen sluit. Waarom? Ik geef je hieronder drie goede redenen! Door te lezen val je makkelijker in slaap Veel slaapexperts raden aan om voor je gaat slapen een vaste dagelijkse routine aan te houden, er een soort ritueel van te maken. Bij kinderen doet vrijwel iedereen het wel (pyjama aan, tanden poetsen, nog even voorlezen en hup, oogjes sluiten), maar waarom zou je ermee stoppen als het om jezelf gaat? Lees in je bed dan niet van een ereader met achtergrondverlichting ingeschakeld of van een tablet, want daardoor val je juist moeilijker in slaap, maar gebruik een papieren boek en dim het licht in je slaapkamer. En kies geen pageturner uit die je heel de nacht uit je slaap houdt, maar een rustgevende roman die je makkelijk ook weer weg kunt leggen. De routine zorgt ervoor dat je brein op termijn onbewust ’s avonds een boek lezen gaat koppelen aan het in slaap vallen, waardoor je sneller in slaap valt. Door te lezen slaap je dieper De stress van het leven kan ervoor zorgen dat je minder goed slaapt. De dagelijkse problemen stapelen zich op en blijven door je hoofd spoken, en het slechter slapen levert ook overdag weer meer stress op. Voor je het weet beland je in een vicieuze cirkel waar je nog maar lastig uit komt. Door wetenschappers is bewezen dat lezen goed werkt tegen stress, slechts zes minuten per dag intensief een boek lezen vermindert stress al met tweederde. Het lezen helpt om je gedachten te verzetten, je zorgen van iedere dag even los te laten. En daardoor slaap je dieper, wat op zijn beurt ook weer goed is tegen stress! Door te lezen voel je je minder eenzaam Ben je single? Dan kun je je in een leeg, groot bed soms best eenzaam voelen. Wist je dat lezen hier een goede remedie tegen is? Door het lezen van literatuur vergroot je je inlevingsvermogen en word je even deel van een andere wereld, met daarin allerlei personages waarmee je je kunt identificeren. Book lovers never go to sleep alone, in die spreuk zit dus zeker een kern van waarheid! En lezen heeft nog veel meer goede uitwerkingen. Dat lees je in een eerder artikel op Mustreads.

5 reacties

  • Dat klopt bij mij echt helemaal. Altijd als ik voorneem om nog in bed te lezen. (Elke avond.) val ik echt heel snel in slaap. Dat is wel jammer, want zo vergeet je snel wat je gelezen hebt.

  • Ik lees elke avond even voor het slapen gaan, ben daarna ook binnen 3 minuten vertrokken. Doe ik dat niet dan duurt het inderdaad vaak lang voor ik in slaap val. En geen boek maar een tijdschrift, zodat je na een of enkele artikelen inderdaad het tijdschrift makkelijker weglegt.

  • Er gaat geen dag voorbij zonder dat ik nog een poosje in een boek lees in bed voor ik ga slapen. Dat doe ik al bijna 50 jaar. Als ik niet lees dan duurt het heel lang voordat ik eindelijk in slaap val.
    Leuk artikel!

  • Inderdaad, leuk artikel. Als je ontspanningsoefeningen doet of mediteert, ben je eigenlijk bezig met concentratie-oefeningen. Ik heb altijd al gedacht dat het lezen van een boek, eigenlijk op hetzelfde neerkomt. Een ontspannend boek dan. Dus ik kan me goed voorstellen dat geregeld lezen zorgt voor minder stress.
    Alleen lees ik meestal een uur of twee voor ik in slaap val. Maar misschien omdat ik extra vroeg naar bed ga om nog lekker te kunnen lezen.

  • Ik vind het heerlijk om nog even te lezen voor het slapen gaan

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *