Wat is een e-reader?

Iedereen die een beetje interesse heeft in boeken heeft het er tegenwoordig over: de e-reader. Wat is het, wat kun je ermee, en wat kun je er niet mee?

Wat is een e-reader?

Een e-reader is een apparaat waarop je digitale boeken kunt weergeven. De benaming wordt vooral gebruikt voor speciaal voor dat doel ontworpen apparaten, hoewel je op smartphones en tablets ook digitale boeken kunt weergeven. De nieuwste generatie e-readers heeft echter een bijzondere eigenschap waarmee ze zich onderscheiden van telefoons, tablets, multimediaspelers en spelcomputers. Er zit op deze e-readers namelijk geen lcd-scherm, maar een speciaal scherm dat gebruik maakt van elektronische inkt, ook wel e-ink genoemd. Hierdoor geeft het scherm geen direct licht, en lijkt het veel meer op een normaal bedrukt blad papier. Een LCD-scherm bevat talloze pixels die het licht direct in je ogen schijnen, een e-reader met e-inkscherm maakt alleen gebruik van licht dat van bovenaf op het scherm valt. Dit is rustiger voor de ogen en het vergroot het leesgemak. Bovendien is een e-reader veel energiezuiniger, waardoor het apparaat lang meegaat en niet elke dag opgeladen hoeft te worden.

Op onderstaande plaatje zie je wat voor techniek dit precies is. Er wordt gebruik gemaakt van witte en zwarte bolletjes, die door middel van een stroomstootje onder of bovenaan de schermlaag komen te liggen. Op dit moment is deze techniek dus enkel geschikt voor zwart-witschermen, hoewel al volop geëxperimenteerd wordt met kleurentechnieken.