BoekenInspiratie

Wat is jouw favoriete boekhandel in Nederland?

Iedere lezer heeft zo zijn favoriete boekenplekjes. In de meeste steden vind je ze gelukkig nog: boekhandels waar je gerust een middagje door kunt brengen, op zoek naar nieuwe boeken voor op je nog-te-lezen-stapel. Op Mustreads zag je al eens een overzicht van de 10 mooiste boekhandels van Nederland. Maar er zijn meer boekhandels in Nederland, en een boekhandel hoeft natuurlijk niet per se tot de mooiste te behoren om er een goed gevoel van te krijgen. Daarom ben ik wel benieuwd: wat is jouw favoriete boekhandel, en waaraan moet een goede boekhandel volgens jou voldoen? Laat het hieronder weten in de reacties! Om met mezelf te beginnen: ik woon in Leiden, waar je een voor Nederland misschien wel unieke situatie hebt: in één winkelstraat, de Breestraat, vind je maar liefst vijf boekhandels zowat op een rijtje. Kooyker, Van Stockum, De Kler, Mayflower Bookshop en sinds kort ook weer De Slegte. Daarnaast zijn er in Leiden nog enkele andere leuke tweedehands boekhandels (Antiquariaat Klikspaan bijvoorbeeld). Mijn favoriete boekhandel in Leiden is Van Stockum, gevolgd door Kooyker. Bij die eerste valt me steeds weer de ruime selectie op, en daarnaast heeft het een mooie entree, waarbij je eerst een trappetje op moet voordat je in de winkel staat. Ook de oude kelder is het bekijken waard. Die tweede, Kooyker, is onlangs verhuisd naar een wat kleiner pand in dezelfde straat, en de laatste keer dat ik er was vond ik het aanbod een stuk minder dan eerst: vooral recente boeken en wat minder oudere titels. Hopelijk trekt dat in de toekomst weer wat bij. Daarnaast kom ik graag in De Drvkkery in mijn geboortestad Middelburg. Een ruime, moderne boekhandel, waar je door de opstelling in ronde vormen heerlijk kunt ronddwalen tussen de boeken. Een groot aanbod van Nederlandse en anderstalige boeken, met recente maar ook minder recente titels en bovendien een mooie focus op regionale boeken. En een prima brasserie in het midden van de winkel, waar geregeld lezingen en optredens worden georganiseerd. En verder nog enkele van mijn favorieten in de rest van Nederland: Dominicanen in Maastricht, vanwege de prachtige locatie in de kerk; American Book Center in Amsterdam vanwege de sfeer, Boekhandel ’t Spui in Vlissingen, Boekhandel De Koperen Tuin in Goes. Dus waaraan moet een goede boekhandel voldoen? Wat mij betreft begint het met een goede boekencollectie, en verder vooral sfeer en uitstraling, vriendelijk, behulpzaam personeel en als laatste speelt ook de locatie een rol. Hoe denk jij er over?

15 reacties

 • Mijn favoriete boekhandel is H. de Vries in Haarlem. Inderdaad, een brede collectie, goed personeel en een mooie locatie en sfeer spelen allemaal een rol!

 • Boekhandel Broekhuis (Enschede) 🙂

 • Ik vind mijn lokale boekwinkel al heel fijn, Boekhandel Wijs in Houten. Maar het is geen hele grote winkel. Wat dat betreft vind ik Broese in Utrecht erg prettig.

  Ken je trouwens de Book Detectives? Die gaan de boekwinkels langs om op hun blog verslag te doen: http://jennysbookcase.com/thebookdetectives/book-detectives-overzicht .

 • Boek en Buro in Haaksbergen. Vriendelijk personeel die zich niet schamen iets niet te weten en dat dan rustig voor je uitgaan zoeken. Je kunt er heerlijk rondneuzen zonder gestoord te worden. Van populaire tot onbekend er is altijd een boek voor je bij

 • Mijn favoriet is toch wel Latte’s and Literature in Breda. Net buiten het centrum, een gezellige winkel gevuld met Engelse boeken (voornamelijk fantasy), bordspellen en koffie. Verder kom ik graag in t Verboden Rijk in Oosterhout, en in Broese in Utrecht.

 • Mijn favorieten zijn Dominicanen in Maastricht en Waanders in Zwolle. Omdat het zulke prachtige winkels zijn, met een fijne brasserie erin en het belangrijkste: een ruime collectie die goed wordt gepresenteerd.

 • Lovink in Lochem! Geen koffie en broodjes of andere tierelantijnen, alleen maar boeken. En hartstikke goed en leuk personeel.

 • Boekhandel Plukker in Schagen. Grote collectie, leuk hulpvaardig personeel, lekkere koffie en interessante lezingen!

 • Pettinga in Wijk bij Duurstede: mooie kleine boekhandel in een mooie plaats. Goede collectie. Fijn personeel en altijd begeleid door mooie klassieke muziek.

 • Savannah Bay in Utrecht, kleine idealistische en leuke boekhandel!

 • In Den Haag. Paagman op de Frederik Hendriklaan (de Fred). Mooie collectie. Ook favoriet, enkel gespecialiseerd in Engelse boeken en het Koningshuis (binnen- en buitenland): Van Hoogstraten op het Noordeinde . Een heerlijke klassieke inrichting en sfeer. Met een ouderwetse kassa (de kassalade gaat open: rang-rang).

 • Waanders in de Broeren in Zwolle, natuurlijk. Zeer warm aanbevolen.

 • Heerlijk ronddwalen in de gezellige winkel van Boekhandel Riemer in Groningen. Ze kunnen je ook prima adviseren als je een mooi boek zoekt voor jezelf of iemand anders.

 • Boekhandel Riemer Barth in Meppel is echt de mooiste en gezelligste boekhandel die ik ken!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *