Inspiratie

Wat moeten bibliotheken met selfpublishers?

De oorspronkelijke en oeroude missie van bibliotheken is om een soort opslagplaats van belangrijke boeken te worden. In recentere tijden kwamen daar meer sociale beweegredenen bij. Zo bieden bibliotheken sinds de 19e eeuw toegang tot boeken aan mensen die anders niet of moeilijk met boeken in aanraking kwamen. De laatste jaren verschuift de functie van bibliotheken steeds meer naar die van een soort culturele ontmoetingsplek. Maar nog steeds heeft de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag de zogenaamde depotfunctie. Uitgevers sturen een exemplaar van hun boeken op met als doel deze voor het nageslacht te bewaren. Bibliotheken hebben vanouds hun boekenplanken volstaan met boeken die door uitgevers op de markt zijn gebracht. In de VS is er nu echter een interessante trend te zien waarbij auteurs die hun boeken zelf uitgeven succesvol zijn en zelfs in de bestsellerlijsten belanden. Zo was het boek The Bet door Rachel Van Dyken vorige week het bestverkochte digitale boek bij Amazon en Barnes & Noble. Dit soort boeken zijn momenteel nog amper bij bibliotheken te leen, zo constateerde The Digital Bookworld. Vooral omdat zelf uitgegeven boeken tot nu toe gewoonlijk niet van een bijzonder hoog niveau waren of weinig culturele waarde hadden, zijn bibliotheken er niet op ingericht om individuele titels direct van schrijvers aan te schaffen. Daar kan echter binnenkort wel verandering in komen. Zo sloot een Amerikaanse bibliotheek onlangs een deal met selfpublishingwebsite Smashwords. En in Nederland? Hier is selfpublishing nog niet erg groot. Dat komt voor een groot deel omdat de bekende platformen er nog geen aandacht aan besteden. Bij Bol en eBook.nl vind je bijvoorbeeld weinig zelf uitgegeven titels terug in het assortiment, en zeker niet onder de bestsellers. Interessant is in die zin de recente lancering van het selfpublishingplatform van Kobo, Writing Life. Maar ook Kobo is op dit moment nog te klein om wat dat betreft echt het verschil te maken. Is het voor Nederlandse selfpublishers wachten op de komst van Amazon? De tijd zal het leren. Wat bibliotheken betreft, die hebben voor ebooks duidelijk de traditionele weg van de uitgevers gekozen, ondanks dat die over het algemeen weinig interesse hebben in het aanbieden van ebooks via de bieb. In het najaar komt het ebookplatform gereed, waar waarschijnlijk zo’n 2.000 titels van deelnemende Nederlandse uitgevers te leen zullen zijn. Maar is dit de best denkbare strategie voor bibliotheken? Dat er in Nederland veel aspirerende auteurs zijn is bekend. Dat selfpublishing de komende tijd een vlucht gaat nemen staat buiten kijf. Dat er hier pareltjes tussen zullen zitten is ook onvermijdelijk. Zou het niet interessant zijn wanneer bibliotheken zich hier nu alvast op zouden richten? Of is er wat selfpublishing betreft geen rol weggelegd voor de bibliotheken? Wat vind jij?

3 reacties

  • Leuk artikel, alleen de volgende opmerking kan ik niet helemaal plaatsen: “Bij Bol en eBook.nl vind je bijvoorbeeld geen zelf uitgegeven titels terug in het assortiment”. Volgens mij klopt dat niet, wij verzorgen voor veel zelf uitgegeven boeken de druk en distributie. Deze plaatsen we ook regelmatig op bv. Bol. Ook ebooks. Daarnaast doen we met enige regelmaat zaken met NBD Biblion en de KB, ze weten ons wel te vinden. Voor het ebook ligt het inderdaad wel anders.

  • @Wouter
    Bedankt voor de aanvulling, ik heb de zin wat aangepast. Ik wist inderdaad wel dat jullie aan Bol leveren, het ging me er meer om dat ze er nog weinig zichtbaar zijn. Het is wat dat betreft dan ook jammer dat je als schrijver (nog) niet gewoon zelf bij Bol je ebooks kunt uploaden en verkopen, alhoewel jullie dat waarschijnlijk niet jammer vinden 😉

    • Rechtstreeks uploaden bij Bol alleen is ook niet alles denk ik, wij willen graag via Pumbo met 1 account toegang bieden tot alle platformen, dus ook de iBookstore e.d. Dat is toegevoegde waarde voor auteurs. En via een kleine maandelijkse bijdrage is dat denk ik een betere oplossing dan zelf overal proberen aan te sluiten. De marge en kosten worden gewoon 1 op 1 doorgezet naar de auteur.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *