Inspiratie

Welk boek wordt Kookboek van het jaar 2014? Dit zijn de genomineerden

Op 13 november wordt duidelijk welk boek zich Kookboek van het Jaar 2014 mag noemen. Vandaag zijn de nominaties bekendgemaakt. Een vakjury, bestaande uit Grietje Braaksma, Janneke Philippi, Robert Kranenborg, Joël Broekaert en Dirk Laucke, kiest hieruit het winnende boek. Daarnaast beslist het publiek welk boek de Gouden Garde publieksprijs verdient. De onderstaande titels selecteerde de vakjury uit alle 91 inzendingen. Bijgaand lees je alvast wat de jury van het boek vond. Zelf stemmen kan via de website van Kookboek van het Jaar. Honey & Co, Sarit Packer & Itamar Srulovich, Kosmos uitgevers (Vertaald) Dit boek met zijn mooie, frisse omslag, voorzien van een soft touchlaminaat ligt erg lekker in de hand. Een inspirerend kookboek zonder ‘commercieel’ oordeel: eten wat goed voor je is. De heldere, pretentieloze opmaak is net als de recepten, prettig toegankelijk. Een kadootje en echt een kookboek waar je uit gaat koken door onder andere de toegankelijke recepten. India, Pushpesh Pant, Unieboek Het Spectrum (Vertaald) Een prachtig verzorgd en ondanks zijn indrukwekkend volume, vederlicht kookboek. Het regenboogachtige kleurverloop van het boekblok verraadt wat dit is: een alomvattend naslagwerk, een encyclopedie. Dit gereedschap mag in geen boekenkast ontbreken. Er staat veel basis informatie in: van het eerste katern zou je bijna een apart boekje kunnen maken. De Indiase keuken met zijn lichte en goed verteerbare gerechten willen en moeten wij zeker beter leren kennen. Koken tussen de vulkanen, Ko Sliggers, Uitgeverij Loopvis (Nederlands) Koken tussen de vulkanen is opvallend qua afwerking en is een verslag van jarenlang onderzoek naar de Siciliaanse keuken. De vluchtige fotografie, vaak recht van boven in de pan geschoten, is geen anti styling statement, maar illustreert treffend de werkwijze van Ko Sliggers: spontaan, gedreven en eerlijk op zoek naar perfectie. Er staan wel 4 verschillende recepten over tomatensaus in. Mapping Sicilië! Melk & dadels, Rose stories ism Nadia Zerouali, Van Lindonk & de Bres (Nederlands) We moeten en willen meer weten over de Marokkaanse keuken: in dit boek krijgen wij een kijkje in de keuken van Marokkaanse moeders. De simpelheid en authenticiteit van dit boek spreekt aan. De Marokkaanse keuken is geweldig! Het is een erg mooi en ‘zelfbewust’ boek voor een homecooking boek. Rauw, Delphine de Montalier, Becht (Vertaald) Dit boek gaat over versheid en leert ons anders naar bekende producten te kijken. Het is een kookboek en een naslagwerk in één, zodat je je kunt verdiepen in dit onderwerp. De combinaties en recepten zijn prachtig; het water loopt je in de mond en al tijdens het lezen voel je nieuwe energie. De typemachine-achtige letter is ook lekker rauw. Vis uit blik, Bart van Olphen, Kosmos uitgevers (Nederlands) Eindelijk een boek over goed eten uit blik. De boodschap in dit boek is: vis uit blik is een kostbaar product. In het buitenland zien we dit al langer maar nu dus ook hier. Dit boek stimuleert om top convenience te kopen en te koken. Geen foto op de cover maar een prachtige illustratie.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *