Welke e-reader kan ik het beste kopen?

Er zijn heel veel verschillende soorten en maten e-readers. Daardoor kan je door de bomen het bos niet meer zien. Waar moet je op letten?

Gebruiksvriendelijkheid
Houd je van gebruiksvriendelijkheid, heb je behoefte aan een apparaat dat gewoon doet waar het voor gemaakt is, zonder dat je je zelf heel erg hoeft te verdiepen in de werking? Dan kom je al snel uit bij e-readers van Kobo en Amazon. Deze kun je eigenlijk direct uit de doos pakken en beginnen te gebruiken, alles wijst zich bijna vanzelf.

Veelzijdigheid
Ben je goed met apparaten, heb je ook de wil om je in de werking te verdiepen, en ben je op zoek naar veelzijdigheid, bijvoorbeeld in de verschillende bestandsformaten en aanpasbaarheid van het apparaat? Dan kun je eens kijken naar de apparaten van bijvoorbeeld Pocketbook, Icarus of Onyx. Deze zijn niet gebonden aan een bepaalde ebookwinkel, en de apparaten kun je meestal goed naar eigen smaak aanpassen, bijvoorbeeld met eigen lettertypes en soms zelfs door het installeren van andere apps (op Android-e-readers).

Groot scherm?
De meeste e-readers hebben een 6-inch scherm, dit is ook zo’n beetje de ideale schermgrootte voor het lezen van romans en thrillers. Maar voor sommige mensen is dit te klein, bijvoorbeeld als je grotere PDF-bestanden wilt openen, of als je aantekeningen wilt maken met een pennetje. Er zijn niet zo heel vele e-readers met een echt groot scherm, maar geregeld komen er toch enkele op de markt. Momenteel is er bijvoorbeeld de Icarus Excel. Ook kun je via Marktplaats of Ebay wellicht nog een Kindle DX op de kop tikken, dat is Amazons grote e-reader die nu helaas niet meer nieuw gemaakt wordt.

Ereaders vergelijken
Op mustreads.nl vind je een handige tool om allerlei e-readers makkelijk onder elkaar te zetten op basis van specificaties.