Wat is de waarde van een mensenleven nog als je eenmaal de tachtig gepasseerd bent? In haar actuele roman Winter in Gloster Huis haakt schrijfster Vonne van der Meer aan bij deze discussie. Ze biedt een sprankje hoop en uitzicht in een maatschappij die steeds meer in het teken staat van opbrengstmaximalisatie en rendementsdenken.
De roman speelt zich tien jaar in de toekomst af. De twee broers Richard en Arthur Hofstede worden na het overlijden van hun vader verrast met een grote erfenis. In de muren van het huis waar hun vader woonde vinden ze een kistje met kostbare diamanten. Wat te doen met de opbrengst? Richard, die zich al jaren inzet voor het recht op zelfbeschikking over je eigen leven, besluit een hotel te gaan bouwen. Er is immers net een nieuwe wet aangenomen, de ‘Klaar-met-levenwet’, die het voor ouderen mogelijk maakt om op een gegeven moment te zeggen: ‘nu is het genoeg geweest’.
Om het voor die ouderen makkelijker te maken om de stap te zetten om een einde aan hun leven te laten maken, ontwerpt Richard een hotel, van alle gemakken voorzien, waar ze de laatste 12 uur van hun leven kunnen doorbrengen. Er is een notaris in het hotel om de laatste dingen te regelen, er is een begrafenisondernemer, een dokter, maar ook een sauna, massageruimte en goed restaurant voor het galgemaal.
Als reactie op de plannen van Richard, komt Arthur met een ander idee. Aan de overkant van het meer waaraan het hotel van Richard ligt, vestigt hij een ander hotel. Een hotel voor mensen die op het laatste moment gaan twijfelen over hun levenseinde. Hij wil de twijfelaars er opvangen, ze eveneens van alle gemakken voorzien, maar dan zonder dat het naderende levenseinde als zwaard van Damocles direct boven hun hoofd hangt. Om te zien of het leven, hier buiten de maatschappij, niet toch nog enige waarde heeft. Hij laat zich inspireren door Gloster (Gloucester), een personage uit King Lear van Shakespeare, die blind is en een eind aan zijn leven wil maken, maar toch lijkt te twijfelen en uiteindelijk door zijn zoon gered wordt.
In Winter in Gloster Huis komen enkele personages terug van eerdere boeken van Vonne van der Meer. Trouwe fans zullen bijvoorbeeld met interesse lezen over Leo, een van de personages in Eilandgasten. Subtiel verwerkt de auteur allerlei verwijzingen naar die eerdere romans, maar ook naar gebeurtenissen en trends in onze hedendaagse samenleving. Want gaandeweg komen bepaalde discussies erg dichtbij, bijvoorbeeld als het gaat over de waarde van een leven, of over het gevoel dat ouderen hebben die weggestopt worden in een verpleegtehuis en daar wegkwijnen door een gebrek aan aandacht en vanwege steeds ingrijpendere bezuinigingen.
Wat is de waarde van ouderen in onze samenleving, en kun je als mens ooit zelf bepalen wanneer het genoeg is, wanneer het beter is om er tussenuit te stappen? Vonne van der Meer laat ons zien waar de kleine stappen die we als samenleving zetten uiteindelijk op kunnen uitdraaien. Als we daar inderdaad bij zullen uitkomen is het hopen dat er personages zullen opstaan als Arthur, die mensen wegrukt uit de dood en ze nieuw uitzicht en hoop biedt.