Wordt 2014 het jaar van de vrouwelijke auteur? #readwomen2014
Vrouwelijke schrijvers worden minder gerecenseerd, krijgen minder literaire prijzen en zijn minder vaak in de media. Bovendien worden hun boeken vaak met een overdreven vrouwelijke omslag in de markt gezet. De hashtag #readwomen2014 moet daar verandering in brengen.
Van over heel de wereld zijn er deze maand initiatieven gestart om vrouwelijke schrijvers meer voor het voetlicht te brengen. Het meest opvallende is nog wel de oproep van de Britse schrijfster Joanna Walsh om als volgende boek op je ’te lezen lijst’ een boek van een vrouwelijke auteur te nemen. Ze startte de actie met de Twitter-hashtag #readwomen2014, geïnspireerd door twee literaire journalisten die zich hadden voorgenomen om voor een bepaalde periode alleen werk van vrouwelijke auteurs te lezen.
De hashtag is op Twitter inmiddels erg populair en wordt gebruikt om vrouwelijke auteurs onder de aandacht te brengen. Zo zijn er Twitteraars die de hashtag gebruiken om over de boeken van schrijfsters te praten, om de Nobelprijswinnares van verleden jaar te eren, of om auteurs uit te lichten van wie ze vinden dat die wel wat meer aandacht verdient.
Joanna Walsh had niet gedacht dat de actie zo’n succes zou worden. “Je hoeft dit jaar heus niet exclusief vrouwelijke auteurs te lezen, maar kijk eens goed naar je boekenkast. Als je ziet dat die niet echt gebalanceerd is, bedenk je dan dat je wellicht een slachtoffer van de ongelijkheid bent, dat je misschien een goed boek misloopt vanwege een roze cover. Laat je volgende boek eens, gewoon voor de verandering, een boek van een vrouwelijke auteur zijn. Er is een boek van een vrouwelijke auteur voor ieder soort lezer, hun werk is net zo divers als dat van mannen.”
“Verloren Mensen” van Mirjam Rotenstreich, een aanrader.
De BNG Bank literatuurprijs 2014 is ook voor een vrouw!