Inspiratie

Zelf een boek uitgeven, hoe doe je dat?

Duizenden mensen lopen rond met het idee ooit nog eens een boek te schrijven. Het liefst met als doel dat boek uiteindelijk ook voor een breder publiek beschikbaar te maken, door het in boekwinkels of ebookwinkels te koop aan te bieden. Hier een kort overzicht van de aanbevolen mogelijkheden die je hebt om dat zonder uitgever te bereiken. Maanden of zelfs jarenlang heb je geschreven aan je boek, en dan? Als je boek helemaal klaar is kun je proberen een uitgever geïnteresseerd te krijgen voor het boek. Maar wat als dat niet lukt, of wat als je de uitgave van het boek in eigen hand wil houden? Voor mensen die zelf een boek willen uitgeven zijn er diverse mogelijkheden. Allereerst zul je jezelf moeten afvragen of je een papieren boek wilt, of dat een ebook-editie misschien de beste keus is voor je boek. Doordat het lezen van digitale boeken steeds meer in opkomst is, wordt het steeds aantrekkelijker om eerst maar eens te beginnen met de uitgave van een digitaal boek. Bij voldoende interesse kan je dan later altijd nog besluiten om ook een gedrukte versie uit te brengen.

Zelf een ebook uitgeven

Er zijn diverse platformen die het mogelijk maken om een ebook op de markt te brengen. De meeste daarvan zijn gratis. Wel zijn er enkele belangrijke punten waar je op moet letten. Het digitale lezen is namelijk zeer gefragmenteerd. Sommige mensen lezen voornamelijk boeken via Kobo, andere kopen hun ebooks bij Bol.com en weer anderen zweren bij de Kindle van Amazon of de iBookstore van Apple. Daarnaast zijn er ook mensen die bij elk van die platformen ebooks kopen. Al die platformen hebben weer hun eigen systeem om ebooks aan te bieden. Je kunt dan ook bij elk een eigen uitgeversaccount aanmaken, maar er zijn ook diensten waar je meerdere kanalen in een keer kunt bedienen. Zo is er een platform, Smashwords, waar je je ebook in een keer op meerdere platformen kunt aanbieden, zoals Apple, Kobo, Nook en de ‘all you can read’-dienst Oyster. Maar daar zitten Bol.com en Amazon dan weer niet bij. De eerste stap is dus bepalen in welke ebookwinkels je je boek wilt hebben. Voor Nederlandstalige ebooks zijn op dit moment Apple’s iBookstore, Bol.com en Kobo het meest interessant, want daar zitten de meeste digitale lezers. Binnenkort komt daar waarschijnlijk Amazon bij. Ook nog belangrijk: als je een ebook via een Nederlandse webwinkel als Bol.com wilt aanbieden is een ISBN momenteel verplicht. Bij internationale aanbieders hoeft dit meestal niet per se. – Je ebooks bij Bol.com en eventueel andere Nederlandse webshops in de winkel? Gebruik dan het platform Brave New Books. – Je ebooks bij onder meer de iBookstore en Kobo in de winkel? Gebruik dan Smashwords of Lulu. – Je ebooks bij Amazon in de Kindle Store? Gebruik dan Kindle Direct Publishing.

Zelf een papieren boek uitgeven

Een digitaal bestandje is leuk, maar de meeste auteurs worden toch echt pas trots op hun boek wanneer ze een papieren editie in handen hebben. Hoe krijg je dat voor elkaar? Ook hier zijn weer enkele aandachtspunten. Wil je het papieren boek alleen voor jezelf en enkele vrienden of bekenden maken? Of wil je dat iedereen het boek in boekhandels en op internet kan bestellen? Een van de bekendste manieren om een papieren boek te maken is via Lulu. Hier kun je je boek in hardcover, paperback maar ook als ebook maken. Het boek komt dan te koop op Lulu zelf, maar je kunt het ook via Lulu verkopen bij Amazon, en via het Ingram-netwerk bij andere boekhandelaren. Via Ingram kunnen zelfs fysieke boekhandels het boek bestellen. Vereiste hiervoor is dat je boek een ISBN heeft, wat bij Lulu gratis is. Lulu is een internationaal bedrijf, er zijn ook Nederlandse equivalenten. Een ervan is Pumbo, waar je al vanaf 1 exemplaar je eigen boek kunt laten maken. Ook via Pumbo kun je je papieren boek via andere verkoopkanalen aanbieden, zoals Bol.com, en ebooks naar bijvoorbeeld iBooks, Kobo en Bol.com. Dat laatste is bij Pumbo niet gratis, je betaalt hiervoor een maandelijks bedrag. Verder is er sinds kort ook Brave New Books, een platform van Singel Uitgevers, Mijnbestseller.nl en Bol.com. Hier kun je eenvoudig en gratis zowel papieren boeken als ebooks maken (ISBN kost 12,75 euro). Die kunnen mensen vervolgens bij Bol.com en – als je daarvoor kiest – andere winkels kopen. Tegen betaling biedt Brave New Books nog extra dingen aan als hulp bij promotie of redactie. – Je boek bestelbaar bij Bol.com en andere winkels als papieren editie en ebook? Gebruik dan Brave New Books. – Je boek als papieren boek bij Amazon en internationaal bestelbaar via Ingram? Kies dan voor Lulu. – Je boek (tegen betaling) via het CB leverbaar bij diverse boekhandels en webshops in Nederland? Gebruik het onafhankelijke Pumbo. Je boek in de boekhandel Als je boek bestelbaar is via CB of een distributeur als Ingram, wil dat nog niet zeggen dat boekhandels je boek ook massaal in de winkel gaan leggen. Daar zul je dus als auteur zelf ook nog voor aan de slag moeten. Heb je bijvoorbeeld een boek geschreven dat zich ergens in een stad of regio afspeelt? Ga dan eens langs bij een boekhandel in die buurt, neem je boek mee en vraag of ze het eens vrijblijvend willen lezen. Als ze er wat in zien, willen ze er vast wel enkele exemplaren van op voorraad nemen. En stuur je boek op naar relevante media voor een recensie, laat posters of flyers maken en vraag of je die bij boekhandels of in bibliotheken mag neerleggen, maak een website, of organiseer bijvoorbeeld ergens een lezing over het onderwerp van je boek. Laat zien dat je zelf voor de nodige publiciteit kunt en wilt zorgen. Heb jij nog andere manieren gevonden om je boek uit te geven, of misschien tips aan mensen die zelf een boek willen uitgeven? Laat het dan hieronder even weten!

2 reacties

  • Hoi Martijn,
    Bedankt voor je duidelijke uitleg, deze komt precies op tijd! Mijn boek is klaar en ik popel om een goede uitgever te vinden. Volgens mij is de uitgeverswereld een enorm bos waarin je als schrijver makkelijk kunt verdwalen. Door jouw betoog heb je mij wat heldere paden getoond.

  • Bedankt Martijn.
    Ik heb een boek geschreven en is vandaag afgeraakt dankzij jou informatie. Ik ben zelf al lang opzoek geweest naar de juiste informatie voor mijn boek, en hier heb ik het gevonden. Mijn boek gaat over romantiek. Dat vond ik het beste. En weet je wat… Ik ben nog maar 11 jaar, hé. Maar als ik later een schrijftser wil worden, weet ik dat ik naar deze site moet gaan voor de juiste informatie. Bedankt!!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.