Zo frustrerend is lezen als je dyslexie hebt

Naar schatting heeft 5 tot 7 procent van de bevolking een vorm van dyslexie. Om iets van de frustraties van mensen met dyslexie mee te krijgen maakte de Londense designer Daniel Britton een speciaal lettertype dat laat zien hoe moeilijk het is om iets te lezen als je brein letters of woorden maar gedeeltelijk ziet of door elkaar haalt.

Daniel Britton groeide zelf op met dyslexie en merkte dat mensen over het algemeen niet goed weten wat het precies is en welke invloed het heeft. Zelf had hij bijvoorbeeld moeite met het lezen van opgaves bij examens, en op zijn 18e had hij het leesniveau van een tienjarige. Hij koos uiteindelijk voor een carrière in de grafische sector, en ontwierp een lettertype om mensen zonder dyslexie iets te laten begrijpen van de leesstoornis.

Het lettertype bestaat uit letters die maar voor de helft worden weergegeven, wat ervoor zorgt dat je erg veel moeite moet doen om een stukje tekst te lezen. Hierdoor doe je grofweg even lang over het lezen van tekst als iemand met dyslexie. Omdat dyslexie er in vele vormen is, is het lastig om te laten zien hoe dyslectici woorden en letters precies zien, maar dit lettertype geeft in elk geval een idee van hoe frustrerend lezen is wanneer het je veel moeite kost om symbolen aan woorden te koppelen.

Er zijn overigens verschillende initiatieven om mensen met dyslexie makkelijker te laten lezen. Zo zijn er lettertypes ontworpen die het voor dyslectici juist makkelijker maken om te lezen.


Hoi! Ik ben Martijn, oprichter van Mustreads.nl. Ik lees alles wat los en vast zit, maar heb een specifieke voorkeur voor mooie romans, afgewisseld met spannende thrillers. Bekijk ook mijn andere blog, Frankrijk Puur, over Frankrijk.

Geef een reactie